Näissäkin merkeissä

Tiedotteita

Pienpanimoliiton puheenjohtajan Mika Heikkisen avoin kirje Suomen Keskustan puheenjohtajalle Juha Sipilälle

Vapaa julkaistavaksi heti

Porissa 9.2.2015

Arvoisa Suomen Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä. 

Haluan esittää valtavan huoleni kaikkien suomalaisten pienpanimoiden puolesta tänään lukemieni uutisten johdosta. Uutisissa kerrottiin Teidän ja johtamanne puolueen alkoholipoliittisista suunnitelmista, jotka toteutuessaan tulevat huonontamaan suomalaisen oluen ja suomalaisten pienpanimoiden mahdollisuuksia olla edistämässä kohtuullista ja edistyksellistä suomalaista alkoholikulttuuria.

Esitätte, että päivittäistavarakauppojen vähittäismyynnissä olevien oluiden alkoholipitoisuuden ylärajaksi määrättäisiin 3,7 prosenttia. Toteutuessaan tämä toimenpide vaikeuttaisi erityisen paljon nimenomaan suomalaisten pienpanimoiden toimintaa. Se rajoittaisi pienten yritysten kehitystyötä ja myyntiä ja pakottaisi monet jopa lopettamaan toimintansa. Tämä olisi valtava taka-askel olutkulttuurin kehitykselle Suomessa.

Puolueenne ”Kippis kohtuudelle” -nimisessä alkoholipoliittisessa ohjelmassa sivuatte myös pienpanimoille äärimmäisen tärkeää asiaa, suoramyyntioikeutta, tavalla, joka jää pienpanimoiden kannalta riittämättömäksi. Pidätte riittävänä vaatimusta, että Alkon ja vähittäiskauppojen tulee ottaa valikoimiinsa pienpanimoiden tuotteita. Pienpanimoille olisi kuitenkin ensiarvoisen tärkeää saada itse myydä oluitaan suoraan kuluttajalle alkoholiprosenttiin katsomatta – aivan samoin kuin tilaviinien valmistajille on annettu mahdollisuus myydä omia käymistuotteitaan suoraan kuluttajalle.

Teillä on yrittäjätausta. Sen tuoman kokemuksen perusteella tiedätte varmasti, että valtiovallan tekemä toimintaympäristön kiristäminen on hyvin tuhoisaa nimenomaan pienten yritysten toimintaedellytysten kannalta. 

Ystävällisin terveisin 

Pienpanimoliiton puheenjohtaja Mika Heikkinen

Pienpanimoliiton uusi puheenjohtaja:
Panimoille oikeus myydä oluitaan suoraan kuluttajalle

Olutpanimoiden tulisi saada myydä tuotteitaan suoraan kuluttajalle, katsoo Suomen Pienpanimoliiton puheenjohtajana vuoden 2014 alussa aloittanut Mika Heikkinen.

Porilainen yrittäjä Heikkinen, 41, seuraa liiton puheenjohtajana Pekka Kääriäistä, joka halusi useamman vuoden puheenjohtajarupeaman jälkeen vetäytyä enemmän taustalle.

Liiton sihteerinä tätä ennen toiminut Heikkinen on vetänyt porilaisen panimoravintola Beer Hunter'sin toimintaa vuodesta 1998. Panimon oluet ovat voittaneet useita palkintoja olutkisoissa.

”Pienpanimoala kiinnostaa yrittäjiä, vaikka alan tulevaisuus on tällä hetkellä hämärä. Valtiovallan suunnalta tulee ristiriitaisia viestejä: toisaalta kannustetaan yrittämään, toisaalta monenlaisilla rajoittavilla toimenpiteillä kuristetaan alaa”, Heikkinen toteaa. ”Pienpanimot itse kokevat olevansa pientuottajia ja osa elintarvikealaa, kuten eurooppalaiset kollegamme. Täällä valtiovalta kuitenkin rinnastaa meidät kovaa viinaa tislaavaan suurteollisuuteen.”

Pienpanimoiden ykköstoive: Ulosmyyntioikeus

Heikkisen mukaan alan tärkein kysymys tällä hetkellä on, miten pienpanimot saisivat myytyä oluitaan suoraan kuluttajalle: ”Suomessa pitäisi sallia kaikkien paikallisissa pienpanimoissa valmistettujen oluiden myynti suoraan panimolta kuluttajalle ilman prosenttirajoja.”

Nyt ulosmyyntioikeutta ei panimoilla ole. Jotkut panimot ovat yrittäneet järjestää myyntiä perustamalla kioskeja, mutta tässä järjestelyssä on paljon ongelmia. ”Kioskimyynnissä on oluella alkoholiprosenttiraja, joten panimot eivät saa kaikkia oluitaan kioskeihin myyntiin. Lisäksi valvovat viranomaiset suhtautuvat eri puolilla Suomea eri tavoin näihin kioskeihin. Yhtenäistä viranomaislinjaa ei ole, vaan alueet ovat eriarvoisessa asemassa”, Heikkinen kertoo.

Pienpanimon raja tulisi nostaa 20 miljoonaan litraan

Toinen pienpanimoille tärkeä asia on lainsäädännöllä vedetty tuotantoraja. Nyt laki hyväksyy pienpanimoksi alle 10 miljoonaa litraa vuodessa valmistavan panimon.

”Raja tulisi nostaa EU:n sallimaan 20 miljoonaan litraan”, Heikkinen esittää. ”Tämä helpottaisi investointien kasvattamista ja avaisi mahdollisuuksia myös jatkuvaan vientiin satsaamiseen.”

Tällä hetkellä pienpanimoista pienimpien vuosituotanto pyörii tuhansissa litroissa. ”Rajan nostamisella ja sen myötä tehtävillä investoinneilla on myös työllistävä vaikutus”, muistuttaa Heikkinen.

Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliitto ja Pienpanimoliitto vahvistavat yhteistyötään

 

Lähes sata kotimaista olutta kisaa voitosta Suomen Paras Olut –kilpailussa

 

Panimo ja -virvoitusjuomateollisuusliitto ja Pienpanimoliitto tiivistävät yhteistyötään. Tavoitteena on

edistää ja vaalia olutkulttuuria. Liitoilla on runsaasti yhteisiä intressejä, joten entistä läheisemmän

yhteistyön tekeminen on luontevaa.

 

Liitot ovat perustaneet yhdessä yhdistyksen Suomalainen Olut ry, joka kokoaa kattavasti kotimaiset

olutelinkeinojen toimijat yhteen. Yhdistys järjestää oluenkuluttajien kanssa Suomen Paras Olut 2011 -

kilpailun. Kotimaisten oluiden paremmuudesta kisataan 30. syyskuuta Lahden Sadonkorjuu-tapahtumassa.

”Suurilla ja pienillä panimoilla on jo paljon hyvää yhteistyötä. Tästä yritysten välisestä yhteistyöstä on

syntynyt ajatus liittojen välisestä tiiviimmästä yhteistyöstä”, sanoo Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliiton

toimitusjohtaja Elina Ussa.

 

”Tällä on merkitystä olutkulttuurille, jota molemmat liitot haluavat kehittää. Päinvastoin kuin usein luullaan,

emme kilpaile isojen panimoiden kanssa vaan täydennämme toistemme valikoimaa ja tarjoamme kuluttajille

laajan kirjon maukkaita oluita”, sanoo Pienpanimoliiton puheenjohtaja Pekka Kääriäinen.

 

Lähes sadan oluen katselmus

Suomen Paras Olut 2011 -kilpailussa on kymmenen eri sarjaa kotimaassa valmistetuille oluille. Sarjoihin on

ilmoittautunut jo 98 erilaista olutta. Sarjoista seitsemän on varattu tölkkiin tai pulloon pakatuille oluille ja

kolme hanatuotteille. Kisassa palkitaan jokaisen sarjan kolme parasta, joiden joukosta nimetään Suomen

Paras Olut.

 

”Vuosittain järjestettävä Suomen Paras Olut -kilpailu tuo nykyistä laajemmin kaikkien oluenkuluttajien tietoon

panimoiden valtavan monipuolisuuden ja oluiden erinomaiset makuvaihtoehdot”, sanoo Suomalainen Olut

ry:n puheenjohtaja Matti Heikkilä.

 

Suomen Paras Olut -kilpailun finaali käydään Sadonkorjuu-tapahtumassa, Lahti Hallissa, perjantaina 30.9.

klo 10.30 alkaen. Tulokset julkistetaan klo 17.

 

Kuluttajille tietoa kotimaisesta oluesta

 

Kilpailu on avoin kaikille kaupallisten panimoiden kotimaassa valmistetuille oluille, jotka ovat säännöllisessä

anniskelu- tai vähittäismyynnissä. ”Kaikki kuluttajat eivät tiedä, että Suomessa valmistetaan pitkälti toistasataa erilaista olutta.
Ne eivät ole ainoastaan perinteistä vaaleaa lageria, vaan käytännössä lähes kaikkia maailmassa valmistettavia

oluttyyppejä on saatavilla myös kotimaisina vaihtoehtoina, Heikkilä tähdentää.

 

”On hyvä, että Suomen Paras Olut -kilpailu ottaa olutharrastajien lisäksi tavalliset kuluttajat mukaan

arvioimaan eri olutlaatuja sekä kertomaan mieltymyksensä. Parhaimmillaan kilpailu herättää laajan

yleisönkin rohkeasti kokeilemaan uusia olutlaatuja ja -makuja, Elina Ussa perustelee.

 

Lisätiedot:

Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliitto

Toimitusjohtaja Elina Ussa, p. (09) 148 871 (ETL vaihde), GSM 045 269 7711

Pienpanimoliitto

Puheenjohtaja Pekka Kääriäinen, p. 050 559 4013

Suomalainen Olut ry

Puheenjohtaja, Nokian Panimon toimitusjohtaja Matti Heikkilä, p. 050 505 3515