Tiedotteita
Pienpanimoliiton puheenjohtajan Mika Heikkisen avoin kirje Suomen Keskustan puheenjohtajalle Juha Sipilälle
Vapaa julkaistavaksi heti
Porissa 9.2.2015
Arvoisa Suomen Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä.
Haluan esittää valtavan huoleni kaikkien suomalaisten pienpanimoiden puolesta tänään lukemieni uutisten johdosta. Uutisissa kerrottiin Teidän ja johtamanne puolueen alkoholipoliittisista suunnitelmista, jotka toteutuessaan tulevat huonontamaan suomalaisen oluen ja suomalaisten pienpanimoiden mahdollisuuksia olla edistämässä kohtuullista ja edistyksellistä suomalaista alkoholikulttuuria.
Esitätte, että päivittäistavarakauppojen vähittäismyynnissä olevien oluiden alkoholipitoisuuden ylärajaksi määrättäisiin 3,7 prosenttia. Toteutuessaan tämä toimenpide vaikeuttaisi erityisen paljon nimenomaan suomalaisten pienpanimoiden toimintaa. Se rajoittaisi pienten yritysten kehitystyötä ja myyntiä ja pakottaisi monet jopa lopettamaan toimintansa. Tämä olisi valtava taka-askel olutkulttuurin kehitykselle Suomessa.
Puolueenne ”Kippis kohtuudelle” -nimisessä alkoholipoliittisessa ohjelmassa sivuatte myös pienpanimoille äärimmäisen tärkeää asiaa, suoramyyntioikeutta, tavalla, joka jää pienpanimoiden kannalta riittämättömäksi. Pidätte riittävänä vaatimusta, että Alkon ja vähittäiskauppojen tulee ottaa valikoimiinsa pienpanimoiden tuotteita. Pienpanimoille olisi kuitenkin ensiarvoisen tärkeää saada itse myydä oluitaan suoraan kuluttajalle alkoholiprosenttiin katsomatta – aivan samoin kuin tilaviinien valmistajille on annettu mahdollisuus myydä omia käymistuotteitaan suoraan kuluttajalle.
Teillä on yrittäjätausta. Sen tuoman kokemuksen perusteella tiedätte varmasti, että valtiovallan tekemä toimintaympäristön kiristäminen on hyvin tuhoisaa nimenomaan pienten yritysten toimintaedellytysten kannalta.
Ystävällisin terveisin
Pienpanimoliiton puheenjohtaja Mika Heikkinen
Pienpanimoliiton uusi puheenjohtaja: Olutpanimoiden tulisi saada myydä tuotteitaan suoraan kuluttajalle, katsoo Suomen Pienpanimoliiton puheenjohtajana vuoden 2014 alussa aloittanut Mika Heikkinen. Porilainen yrittäjä Heikkinen, 41, seuraa liiton puheenjohtajana Pekka Kääriäistä, joka halusi useamman vuoden puheenjohtajarupeaman jälkeen vetäytyä enemmän taustalle. Liiton sihteerinä tätä ennen toiminut Heikkinen on vetänyt porilaisen panimoravintola Beer Hunter'sin toimintaa vuodesta 1998. Panimon oluet ovat voittaneet useita palkintoja olutkisoissa. ”Pienpanimoala kiinnostaa yrittäjiä, vaikka alan tulevaisuus on tällä hetkellä hämärä. Valtiovallan suunnalta tulee ristiriitaisia viestejä: toisaalta kannustetaan yrittämään, toisaalta monenlaisilla rajoittavilla toimenpiteillä kuristetaan alaa”, Heikkinen toteaa. ”Pienpanimot itse kokevat olevansa pientuottajia ja osa elintarvikealaa, kuten eurooppalaiset kollegamme. Täällä valtiovalta kuitenkin rinnastaa meidät kovaa viinaa tislaavaan suurteollisuuteen.” Pienpanimoiden ykköstoive: Ulosmyyntioikeus Heikkisen mukaan alan tärkein kysymys tällä hetkellä on, miten pienpanimot saisivat myytyä oluitaan suoraan kuluttajalle: ”Suomessa pitäisi sallia kaikkien paikallisissa pienpanimoissa valmistettujen oluiden myynti suoraan panimolta kuluttajalle ilman prosenttirajoja.” Nyt ulosmyyntioikeutta ei panimoilla ole. Jotkut panimot ovat yrittäneet järjestää myyntiä perustamalla kioskeja, mutta tässä järjestelyssä on paljon ongelmia. ”Kioskimyynnissä on oluella alkoholiprosenttiraja, joten panimot eivät saa kaikkia oluitaan kioskeihin myyntiin. Lisäksi valvovat viranomaiset suhtautuvat eri puolilla Suomea eri tavoin näihin kioskeihin. Yhtenäistä viranomaislinjaa ei ole, vaan alueet ovat eriarvoisessa asemassa”, Heikkinen kertoo. Pienpanimon raja tulisi nostaa 20 miljoonaan litraan Toinen pienpanimoille tärkeä asia on lainsäädännöllä vedetty tuotantoraja. Nyt laki hyväksyy pienpanimoksi alle 10 miljoonaa litraa vuodessa valmistavan panimon. ”Raja tulisi nostaa EU:n sallimaan 20 miljoonaan litraan”, Heikkinen esittää. ”Tämä helpottaisi investointien kasvattamista ja avaisi mahdollisuuksia myös jatkuvaan vientiin satsaamiseen.” Tällä hetkellä pienpanimoista pienimpien vuosituotanto pyörii tuhansissa litroissa. ”Rajan nostamisella ja sen myötä tehtävillä investoinneilla on myös työllistävä vaikutus”, muistuttaa Heikkinen. Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliitto ja Pienpanimoliitto vahvistavat yhteistyötään
Lähes sata kotimaista olutta kisaa voitosta Suomen Paras Olut –kilpailussa
Panimo ja -virvoitusjuomateollisuusliitto ja Pienpanimoliitto tiivistävät yhteistyötään. Tavoitteena on edistää ja vaalia olutkulttuuria. Liitoilla on runsaasti yhteisiä intressejä, joten entistä läheisemmän yhteistyön tekeminen on luontevaa.
Liitot ovat perustaneet yhdessä yhdistyksen Suomalainen Olut ry, joka kokoaa kattavasti kotimaiset olutelinkeinojen toimijat yhteen. Yhdistys järjestää oluenkuluttajien kanssa Suomen Paras Olut 2011 - kilpailun. Kotimaisten oluiden paremmuudesta kisataan 30. syyskuuta Lahden Sadonkorjuu-tapahtumassa. ”Suurilla ja pienillä panimoilla on jo paljon hyvää yhteistyötä. Tästä yritysten välisestä yhteistyöstä on syntynyt ajatus liittojen välisestä tiiviimmästä yhteistyöstä”, sanoo Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliiton toimitusjohtaja Elina Ussa.
”Tällä on merkitystä olutkulttuurille, jota molemmat liitot haluavat kehittää. Päinvastoin kuin usein luullaan, emme kilpaile isojen panimoiden kanssa vaan täydennämme toistemme valikoimaa ja tarjoamme kuluttajille laajan kirjon maukkaita oluita”, sanoo Pienpanimoliiton puheenjohtaja
Lähes sadan oluen katselmus Suomen Paras Olut 2011 -kilpailussa on kymmenen eri sarjaa kotimaassa valmistetuille oluille. Sarjoihin on ilmoittautunut jo 98 erilaista olutta. Sarjoista seitsemän on varattu tölkkiin tai pulloon pakatuille oluille ja kolme hanatuotteille. Kisassa palkitaan jokaisen sarjan kolme parasta, joiden joukosta nimetään Suomen Paras Olut.
”Vuosittain järjestettävä Suomen Paras Olut -kilpailu tuo nykyistä laajemmin kaikkien oluenkuluttajien tietoon panimoiden valtavan monipuolisuuden ja oluiden erinomaiset makuvaihtoehdot”, sanoo Suomalainen Olut ry:n puheenjohtaja
Suomen Paras Olut -kilpailun finaali käydään Sadonkorjuu-tapahtumassa, Lahti Hallissa, perjantaina 30.9. klo 10.30 alkaen. Tulokset julkistetaan klo 17.
Kuluttajille tietoa kotimaisesta oluesta
Kilpailu on avoin kaikille kaupallisten panimoiden kotimaassa valmistetuille oluille, jotka ovat säännöllisessä anniskelu- tai vähittäismyynnissä. ”Kaikki kuluttajat eivät tiedä, että Suomessa valmistetaan pitkälti toistasataa erilaista olutta. oluttyyppejä on saatavilla myös kotimaisina vaihtoehtoina, Heikkilä tähdentää.
”On hyvä, että Suomen Paras Olut -kilpailu ottaa olutharrastajien lisäksi tavalliset kuluttajat mukaan arvioimaan eri olutlaatuja sekä kertomaan mieltymyksensä. Parhaimmillaan kilpailu herättää laajan yleisönkin rohkeasti kokeilemaan uusia olutlaatuja ja -makuja,
Lisätiedot: Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliitto Toimitusjohtaja Pienpanimoliitto Puheenjohtaja Suomalainen Olut ry Puheenjohtaja, Nokian Panimon toimitusjohtaja |