Tämä rundi kattaa länsirannikkoa Pohjanmaan maisemista Lappiin saakka. Jos se tuntuu lyhyeltä, kierroksen voi hyvin aloittaa Lounais-Suomesta, sen kun jatkaa matkaa Porista kohti lakeuksia.

  1. Pramia Oy
    Kun Pohjanmaata lähestyy etelästä, ensimmäinen stoppi on perinteinen Pramia. Sahdinvalmistuksesta lähtenyt tuotanto on laajentunut likööreihin, tisleisiin, siidereihin ja viimeiseksi oluisiin. Istahdetaan hetkeksi tehtaanmyymälän yhteydessä olevaan kahvilaan tai eksoottiselle sisähiekkarannalle parille lasilliselle.
    pramia.fi
  2. Kurikan Lakkitehdas
    Seuraavalla pysäkillä nähdään pala suomalaista teollisuushistoriaa, sillä hyvin säilynyt Lakkitehdas on jo pitkälti yli satavuotias. Panimo ja panimoravintola palvelevat matkaajaa, ja kannattaa käydä kaupassa ja museossakin.
    kurikanlakkitehdas.fi
  3. Mallaskosken Panimo
    Lisää satavuotista historiaa nautitaan Seinäjoella, sillä Mallaskosken panimon alkuperäinen perustaja aloitti keittelyn juo vuonna 1921. Nyt kosken rannalla tehdään laajaa kattausta eri oluttyylejä. Nykyinen isäntä Jyri on erityisen ylpeä tynnyrkypsytetyistä tuotteistaan, eli tänne kannattaa pysähtyä pidemmäksikin aikaa.
    mallaskoski.com
  4. Mallaskuun Panimo
    Seuraava etappi kohti pohjoista on Mallaskuu Lapualla, Salomäen perhetilalla. Kolmen kaveruksen perustama pienpanimo pitää myymälää, ja pihalla voi moikata dexter-nautoja.
    www.mallaskuunpanimo.fi
  5. Bock’s Corner Brewery
    Sitten Vaasaan, jossa syödään ja juodaan Bock’s Corner Breweryllä, jossa valmistetaan pieniä eriä monia palkintoja kahmineita oluita. Ainakin kannattaa maistaa vuoden 2024 Suomen parhaaksi olueksi valittu Bock’s Dobbelbock ja vuoden 2025 parhaaksi ”muuksi olueksi” valittu Katajavehnäpukki.
    bockscornerbrewery.com
  6. Kvarken Brewery
    Vajaan tunnin ajon päässä Merenkurkun maailmanperintökohteessa kannattaa huokaista ja vilvoitella varpaita meressä. Kvarken Brewery tarjoilee asiaankuuluvasti maailmanperintöoluita, kausituotteita ja pizzaa.
    www.kvarkenbrewery.com
  7. Kahakka Brewery
    Nyt lähestytään jo legendaarisia Kalajoen hiekkasärkkiä Suomen West Coastilla, joten on syytä maistaa kokkolalaisen Kahakan ja kalajokisten ravintolayrittäjien yhteisponnistusta, Kalajoki Bay -olutsarjaa. Kyseessä on neljä klassista oluttyyliä kesäisiin hetkiin, jotka voi napata autoon mukaan kun suhailee hiekkasärkkien kautta kohti pohjoista.
    www.kahakkabrewery.com
  8. Naïlo Brewing
    Kun Kalajoen hiekat on pyyhitty varpaista, on aika palata ihmisten ilimoille. Oulun kaupungissa oluenystävä pysähtyy Naïlossa, jossa Bence ja Anna tekevät olutta rakkaudesta lajiin. Puodissa myydään sumuisia neipoja, jännittäviä hapanoluita ja paljon muuta.
    www.nailobrewing.fi
  9. Hailuodon Panimo
    Kaupungin humusta matkataan Perämerelle Hailuodon saarelle, jossa silmänkantamattomiin jatkuvat dyynihiekkarannat, kuohuva meri, puhtaat mäntymetsät ja laajat jäkäliköt luovat ainutlaatuisen ympäristön tehdä kunnianhimoista olutta. Hailuodon Panimo valmistaa saksalaistyylisiä suodattamattomia luomuoluita paikallisista maltaista suomalaiseen makuun, ja kesävieraita palvelee myös Puoti ja Pubi.
    hailuodonpanimo.fi
  10. Tornion Panimo
    Sitten onkin aika kääntää kokka kohti rajamaita ja Meri-Lappia. Tornion panimo tekee maailman parhaaksi palkittua lageria, jonka sinnikäs tarina on paketoitu elokuvaksikin. Siis janosta tekoihin, ja hetken paussi Torniossa.
    tornionpanimo.fi
  11. Lapin Panimo
    Tämä kierros päättyy Rovaniemelle Lapin panimolle, jonka suodattamattomiin bisseihin lisäaromeja tuovat Napapiirin raikkaat tuulet, tunturien kaaret, kimaltelevat hanget, mykistävät revontulet, kaamoksen sininen valo ja tumma yö, keskiyön loputon aurinko ja syksyn väriloisto. Panimolla on pubi, terassi ja kielikuvat hallussa.
    lapinpanimo.fi

Katso myös muut kesäreitit: