”Ompas tuttu maku…”

Leo Andelin päätyi panimoalalle yksinkertaisesta syystä. Hän alkoi olla siinä iässä, että töitä oli löydettävä, oma suunta elämälle piti selvittää ja piti löytää paikka, jonne hän voisi asettua aloilleen. Tornio tuli mieleen vahvana vaihtoehtona, sillä siellä oli panimo, joka työllisti paljon ihmisiä. Tornion asukasluku oli tuolloin pieni, eikä muuta teollisuutta juuri ollut, joten valtaosa ihmisistä oli […]

Lue artikkeli: ”Ompas tuttu maku…”

Kaupungin oma panimo, joka ei suostu kuolemaan.

Tornion kaupunki on paljon vanhempi kuin monet etelämmässä sijaitsevat, nykyisin paljon suuremmat kaupungit ovat. Se perustettiin jo vuonna 1621 Ruotsin kuninkaan, Kustaa II Aadolfin määräyksestä, sillä Tornion sijainti oli tehnyt siitä jo vakiintuneen kauppateiden kohtaamispaikan. Perustamisensa aikana Tornio pitikin hallussaan maailman pohjoisimman kaupungin titteliä ja kasvoi muutamaksi vuodeksi Ruotsin kuningaskunnan varakkaimmaksi kaupungiksi. Vuonna 1873 joukko […]

Lue artikkeli: Kaupungin oma panimo, joka ei suostu kuolemaan.

Feenix… Sonni?

Olutharrastajana minua on kirottu synnynnäisesti huonolla makuaistilla. Tai ihan normaali se on, kyllä minä maistan asioita, mutta en pääse kärryille samalla tavalla kuin muutamat lähipiirini ihmiset. Minulle kerrotaan mitä hienovaraisemmista tuoksuista ja makujen vivahteista samalla, kun vain hörpin, hymyilen hölmösti, nyökyttelen ja yritän pyöritellä olutta suussani löytääkseni noita makuja. Siinä usein kuitenkaan onnistumatta. Onnekseni kyse […]

Lue artikkeli: Feenix… Sonni?

Melkone mahtisonnisaari

Kysyttäessä Sonnisaaren nimestä, Timo Kanniainen sanoo perustajien halunneen panimon nimen olevan todella paikallinen, oululainen. Koko ydinajatus yrityksen perustamisessa oli saada Ouluun oma pienpanimo, jossa se paikallisuus oli todella isossa osassa. Sille oli kuitenkin vaikeaa löytää sopivaa nimeä. Alun perin yritykselle varattujen tilojen piti olla Toppilassa, jossa jo aikaisemmin on toiminut oululaista panimotoimintaa. Se oli erittäin […]

Lue artikkeli: Melkone mahtisonnisaari

Saaristolaispanimon paikallisuus

Kvarken Brewery oli minulle täysin tuntemattomalla maaperällä. Toki olin ahkerasti kuunnellut Ylen merisäätä, joten paikkojen nimet kuulostivat edes hitusen tutuilta. Toisaalta elämäni on tähän kesään mennessä rajoittunut joko Turku-Pori-Tampere kolmion sisälle, tai niihin kaupunkeihin, joissa on koripallojoukkue. Siinä on itselleni jotain todella viehättävää, kun panimotoiminta aloitetaan paikassa, joka ei olekaan keskellä sitä kiireisintä kaupunkia. Panimolla […]

Lue artikkeli: Saaristolaispanimon paikallisuus

Kvarkenin Kraken

Kvarken Bryggeri, panimo tai brewery ovat kaikki käypiä nimiä panimolle, sillä jokainen yhdistelmä on rekisteröity panimolle. Kvarkenin nimi on ruotsia ja kääntyy suoraan merenkurkun panimoksi. Panimo on sijaintinsa puolesta jännällä paikalla, sillä se lepää aivan meren rannassa. Patrik Willför kertookin, että panimolta on linnun tietä kaksi kilometriä vähemmän Uumajaan kuin Vaasaan. Panimon sijainti valikoitui Bergmanien […]

Lue artikkeli: Kvarkenin Kraken

Rakkaudesta Mufloniin

Beer Hunter’s taisi olla järjestyksessään toinen suomalainen pienpanimo, johon tutustuin aloitellessani kesällä 2014 tutustumistani oluen maailmaan. Syksyllä 2014 pääsin opiskelemaan Porin yliopistokeskukseen digitaalisen kulttuurin tutkimusta ja vanhemmat opiskelijamme tekivät jo perehdytysviikolla hyvin selväksi, että opiskelijoidemme kantapaikka on torin laidalla, hotellin kupeessa oleva Panimoravintola. Olutkärpänen pääsi puraisemaan pahasti iltojen venyessä hämyisessä nurkkapöydässä ja siinä olikin muutaman […]

Lue artikkeli: Rakkaudesta Mufloniin

Säpin Sarvipäät

Monilla menee puurot ja vellit sekaisin, kun puhutaan Beer Hunter’sista ja sen tuotteista. Heti alkuun on hyvä selventää, että panimo on Beer Hunter’s ja Mufloni on panimon tuotemerkki. Kun puhumme oluesta, puhumme Muflonista ja kun puhumme panimosta, puhumme Beer Hunter’sista. Mutta mistä panimon nimi tulee? Panmia perustettettaessa Mika ja Mikan vanhemmat väyläsivät edestakaisin erilaisia nimiä, […]

Lue artikkeli: Säpin Sarvipäät

HIISIN VIIKKO

Minulta on kysytty lukemattomia kertoja panimosta, jonka tuotteista kannattaa aloittaa maisteluharrastus. En ole koskaan pystynyt asettamaan vain yhden panimon harteille tätä sankarin viittaa, mutta useammin olen tullut ujuttaneeksi muun muassa HIISIn ehdotuksieni joukkoon. HIISI on panimo, jonka tuotevalikoima on niin laaja, että sieltä on helppo aloittaa. Ja tuotevalikoiman laajuus on myös se asia, joka on […]

Lue artikkeli: HIISIN VIIKKO

Niistä sarvista sai Hiisi voimansa

HIISI perustettiin yrittäjiensä sanojen mukaan silloin, kun tähdet olivat suotuisissa asemissa. Kolmen perustajajäsenen haaveissa oli tapaamisen aikana sopivasti oman panimon perustaminen ja jokaisen perustajan osaaminen täydensi kokonaisuuden toimivaksi. Tatu osasi valmistaa olutta, Mikko oli opiskellut markkinointia ja Mikalla oli käytännön kokonaisvaltaista osaamista oman pienpanimotuotteisiin keskittyvän tukkufirman pyörittämisestä. Ennen oman panimon perustamista miehet ehtivät luoda paikalliselle […]

Lue artikkeli: Niistä sarvista sai Hiisi voimansa