Monessa SOPPissa keitetty

Kesä 2020 on takana ja Suuret Oluet – Pienet Panimot -festarikiertue on tältä osin taputeltu. Täysi-ikäiseksi ehtinyt, monen kaupungin oluttapahtuma keräsi kokonaisuudessaan 40 000 oluen ystävää maistelemaan kiertueella olleiden 36 jäsenpanimomme oluita. Kiitos kaikille kiinnostuneille, joiden ansiosta panimot joutuivat välillä sulkemaan hanojaan ja myymään ”ei oota”. Vuosi ja etenkin tapahtumakesä 2020 tulee jäämään varmasti monelle vielä […]

Lue artikkeli: Monessa SOPPissa keitetty

Synkkyydestä syntynyt ja nahkansa luonut

Kyky luoda nahkansa. Siinä se on, Mallaskosken vahvuus. Eikä kyse ole pelkästään muutoksesta, jolloin panimon oli laajennettava valikoimaansa uuden olutbuumin edessä. Ilman uudistumista se olisi jäänyt väistämättä tuoreempien pienpanimoiden jalkoihin vuosia sitten. Näin ei kuitenkaan käynyt. Nahkan luominen koskettaa etenkin Ojaluoman sisäistä motivaatiota uuden oppimiselle  Mallaskosken panimon kyvystä hyväksyä muutokset identiteettiinsä. Muutos ja oma, vuosien […]

Lue artikkeli: Synkkyydestä syntynyt ja nahkansa luonut

Olarilaista, ehdottoman maanalaista

Olen varmaan aikaisemminkin puhunut rakkaudestani taproomeihin, joka kumpuaa ajastani Englannissa. Ne kokosivat viikonloppuisin alueensa ihmiset yhteen. Lapset ja koirat kirmasivat panimon pihalla, jossa ajoittain vaihtuva food truck tai grillikatos tarjosi maistuvaa ruokaa. Naapurit ja tutut pääsivät vaihtamaan kuulumisiaan tuoreen oluen äärellä, ja samalla paikallinen panimo tuli ihmisille tutuksi. En voi sanoin kuvailla, kuinka onnelliseksi tulin, […]

Lue artikkeli: Olarilaista, ehdottoman maanalaista

Home of Happy Beer

Vaikka olen Turkulainen ja joku voisi väittää minun olevan puolueellinen, olen silti sitä mieltä, että Turun jäsenpanimoidemme kiinteistöt lukeutuvat kymmenen upeimman, kotimaisen panimokiinteistön joukkoon. Turusta voit löytää Suomen suurimman panimoravintolan, Panimoravintola Koulun, joka toimii vuonna 1889 rakennetussa entisessä koulurakennuksessa Turun ydinkeskustassa. Keskustasta satamaan päin kulkiessa on taas samaan aikaan valmistunut Kakolan lääninvankilan rakennus, jonka entisessä […]

Lue artikkeli: Home of Happy Beer

Nautin Tujusta Leprasta

Piirre, jota rakastan pienpanimoissa eniten, on leikittelevyys. En puhu pelkästään reseptikikkailusta, vaan etenkin oluiden nimeämisestä. Olisiko vähän tylsää, jos vähän vajaa 80 jäsenpanimoamme nimeäisivät oluensa täysin samalla tavalla? Jos jokaisella pienpanimolla olisi ”talon lager”, ”IV pale ale” tai jotain muuta, mielikuvituksetonta ja harmaata? Panimoyhtiö Tuju on loistava esimerkki antiteesistä tylsille oluille. Leipäläpeni vääntäytyy pakostikin virneeseen, […]

Lue artikkeli: Nautin Tujusta Leprasta

Festarikesä, jonka ei pitänyt tapahtua vol. 1

Jos joku olisi kertonut minulle 6 kuukautta sitten, että kesän 2020 ensimmäiset olutkarkelointini olisivat vasta elokuun alussa, olisin nauranut räkäisesti ja ihmetellyt väittämää. Mutta tässä sitä ollaan! Ja onneksi ollaan, sillä kesääni kuuluu ehdottomasti rivistöt hymyileviä panimotyyppejä esittelemässä uutuuksiaan, spessueriään ja sesonkituotteitaan innokkaille oluen ystäville. Olutfestareita ei olisi voitu järjestää ilman huolellisia varotoimia, joiden avulla […]

Lue artikkeli: Festarikesä, jonka ei pitänyt tapahtua vol. 1

IHKA OMA PANIMO

Oma Panimo on lähtenyt toteuttamaan paikallista pienpanimoa mielenkiintoisella tavalla, josta minulle tulee mieleen kotimaisista panimoista vain Teerenpeli. Toki erotuksena on se, että siinä missä Teerenpeli on brändinä vahvasti Lahdesta, on oman panimon kaksi toimipistettä taas selvästi sijaintiensa, noh, omia panimoita. Espoon panimolla Oma Panimo tekee espoolaisia tuotteita, joita lähialueen asiakaskunta nauttii. Hyvinkäällä tuotekatalogi on taas […]

Lue artikkeli: IHKA OMA PANIMO

Plevna – vielä parempaa kuin appivanhemmat?

Ennen syksyä 2014 minulla ei ollut oikeastaan mitään syytä vierailla Tampereella useampia kertoja vuodessa. Toki lapsuudessani tuli käytyä tätini luona, Särkänniemessä ja alle kaksikymppisenä Tampereelle tuli tehtyä useita kymmeniä pelimatkoja. Silloinen ikäni ja kiinnostukseni kuitenkin rajasivat Koskipanimo Plevnan vierailtavien kohteideni ulkopuolelle. Käänne tapahtui, kun löysin nykyisen puolisoni, joka on Pirkanmaalta kotoisin. Käytiin eräänä iltana Plevnalla […]

Lue artikkeli: Plevna – vielä parempaa kuin appivanhemmat?

LUPAUKSIA, RAJATTOMUUTTA JA LIIAN MATALA OVEN KARMI

Minulta kysytään usein sitä, että olenko saksalaisten puhtauslakien vastustaja vai puolustaja. Ja asiaa jonkin aikaa miettineenä on pakko sanoa, että onko tuossa kysymyksessä pakko olla joko tai? Jos panimolla tehdään hyvin se, mitä siellä tehdään, niin pitääkö sitä tekemistä arvottaa Reinheitsgebotin kautta? Hyvä, maustamaton olut on hyvää maustamatonta olutta. Hyvä maustettu olut on hyvää maustettua […]

Lue artikkeli: LUPAUKSIA, RAJATTOMUUTTA JA LIIAN MATALA OVEN KARMI

JOKAISEN OLUTHARRASTAJAN MÄRKÄ PÄIVÄUNI

Voin lyödä vetoa vasemman pikkuvarpaani, että mikäli identifioit itsesi olutharrastajaksi, olet myös jollain tasolla pyöritellyt päässäsi ajatusta omasta pienpanimostasi. Voin rehellisesti myöntää, että minä ainakin olen. Millaiset tilat haluaisin, mihin oluttyyleihin keskittyisin, olisiko panimolla ravintolaa tai taproomia, pullo vs tölkki, etikettien ulkomuoto, kokoluokka, mikä olisi panimon nimi ja niin poispäin. Nämä kaikki ovat ajatuksia, joita […]

Lue artikkeli: JOKAISEN OLUTHARRASTAJAN MÄRKÄ PÄIVÄUNI