Etsitkö haastateltavaa tai Pienpanimoliiton kantaa?

Pienpanimoliitto antaa mielellään lausuntoja medialle Suomen alkoholilainsäädännöstä, pienpanimoiden tilanteesta ja näkemyksistä sekä olutkulttuurista.

Parhaiten saat yhteyden liiton viestintäkoordinaattoriin Esa Salmiseen joko puhelimella (050 464 9532) tai meilillä info@pienpanimoliitto.fi

Alla näet vanhoja Pienpanimoliiton tiedotteita vuosien varrelta. Niillä on enää arkistoarvoa.

Pienpanimoliitto ry - korjauspaketti 04.11.2020

Pienpanimoliitto ry esittää korjauksia alkoholilainsäädäntöön pienpanimoiden toimintaedellytysten parantamiseksi

Pienpanimoliitto ry vetoaa Suomen hallitukseen ehdottamassaan korjauspaketissa, jonka avulla
parannettaisiin kotimaisten pienpanimoiden toimintaedellytyksiä.

“Koronavirusepidemia on murentanut kotimaisten pienpanimoiden toimintaedellytyksiä ja samaan aikaan
etämyynnin suosio ulkomailta Suomeen kasvaa. Asetelma on kotimaisen elinkeinon kannalta uhkaava.
Pienpanimoiden etämyyntioikeutta kannatti keväällä enemmistö kansanedustajista, mutta jostain syystä
aloite jäi (koronatukitoimenpiteenä) piippuun. Ongelma ei silti ole kadonnut mihinkään, joten asiaa ei voi
noin vain lakaista maton alle.”

Lisäksi kotimaiset pienpanimot joutuvat taistelemaan kotimaassaan erinäisten rajoitusten ja lainkohtien
tulkintojen kanssa, joiden olemassaololle ei ole enää perusteita.

“Olemme koonneet tähän pakettiin neljä kriittistä korjausta, joiden tekemiseen tarjoamme valmiit ratkaisut.
Asioiden kuntoon laittaminen ei maksaisi näin tehtynä valtiolle mitään, päinvastoin. Ehdottamamme
korjaukset säästäisivät valtavasti sekä pienpanimoiden, että viranomaisten työtunteja.”

Pienpanimoliiton ehdottamat muutokset sallisivat ulos- ja etämyynnin kaikille kotimaisille pienpanimoille,
sekä selkeyttäisivät alan raportointia viranomaisten suuntaan. Kaikki ehdotukset on muotoiltu siten, että
niiden toteuttamiseen on olemassa myös ratkaisut valmiina.

“Nykyinen lainsäädäntö aiheuttaa tilanteita, joissa sekä pienpanimot että viranomaiset joutuvat toteamaan
ettei käytäntöä voikaan tehdä näin. Tämä on jatkunut jo vuosia, joten nähdäksemme on vain reilua että
pienpanimoille tarjotaan vihdoinkin pelisäännöt jotka ovat tasapuoliset, sekä ylipäätään mahdolliset
toteuttaa.”

Pienpanimoliitto kertoo korjauskohteiden taustoista ja niiden aiheuttamista käytännön ongelmista lisää
sosiaalisen median kanavissaan lähiviikkojen aikana. Sillä välin Pienpanimoliitto toivoo että päättäjät,
viranomaiset, ja ylipäätään kotimaisten pienpanimoiden olemassaolosta kiinnostuneet ihmiset, tutustuvat
asiaan ja Pienpanimoliiton ehdottamiin korjauksiin.

Lataa paketti kokonaisuudessaan täältä.

Lisätietoja antaa:
Mikko Mäkelä, Pienpanimoliiton hallituksen puheenjohtaja.
+358 400 369 700, info@pienpanimoliitto.fi

Pienpanimoliitto toimii suomalaisten pienpanimoiden edunvalvojana. Suomessa pienpanimoksi
määritellään tuotantolaitos, joka valmistaa kalenterivuoden aikana olutta enintään 15 miljoonaa litraa.
Pienpanimoliiton tavoitteena on kehittää suomalaista pienpanimo-osaamista, ja parantaa kotimaisten
pienpanimoiden toimintaedellytyksiä.

Pienpanimoliitto ry - tue paikallista pienpanimoasi 28.04.2020

Pienpanimoliitto ry muistuttaa kuluttajia lähituotannon tukemisesta

Pienpanimoliitto on lanseerannut ”Tue paikallista pienpanimoasi” -logon. Logon tarkoitus on muistuttaa ihmisiä lähipanimoiden tukemisesta korona-aikana, sekä kippistää näin vapun alla kiitokseksi kaikille jotka vappuhankinnoissaan kotimaisia toimijoita muistavat.

Kuka tahansa voi osoittaa tukensa pienpanimoille käyttämällä logon pohjalta tehtyä Facebook-kehystä profiilissaan. Aiheeseen liittyviin julkaisuihin voi sosiaalisessa mediassa lisätä myös hashtagin #kippisjakiitos.

Lisää käyttökohteita saa ehdottaa sosiaalisessa mediassa, tai osoitteeseen info@pienpanimoliitto.fi

Lataa merkki täältä. Löydät Facebook-kehyksen täältä.

Lisätietoja antaa:

Mikko Mäkelä, Pienpanimoliiton hallituksen puheenjohtaja.

+358 400 369 700, info@pienpanimoliitto.fi

Pienpanimoliitto toimii suomalaisten pienpanimoiden edunvalvojana. Suomessa pienpanimoksi määritellään tuotantolaitos, joka valmistaa kalenterivuoden aikana olutta enintään 15 miljoonaa litraa. Pienpanimoliiton tavoitteena on kehittää suomalaista pienpanimo-osaamista, ja parantaa kotimaisten pienpanimoiden toimintaedellytyksiä.

Pienpanimoliitto ry - pienpanimotuotteiden etämyynnin salliminen 15.04.2020

Pienpanimoliitto ry esittää pienpanimotuotteiden etämyynnin sallimista koronakriisin taloudellisten vaikutusten pehmentämiseksi

Pienpanimoliitto ry vetoaa Suomen hallitukseen, jotta hallitus ryhtyisi pikaisesti toimenpiteisiin salliakseen suomalaisille pienpanimoille niiden itse tuottamien alkoholijuomien etämyynnin. Voimassa oleva alkoholilaki ei mahdollista alkoholijuomien etämyyntiä, vaan myynnin on tapahduttava myyntiluvan haltijan fyysisen myyntipisteen kautta. Pienpanimoliitto on valmistellut ehdotuksen etämyynnin sallivasta alkoholilain muutoksesta ja toimittanut sen tiedoksi asiasta vastaaville ministereille. Pienpanimoliitto ehdottaa, että etämyynti sallittaisiin tilapäisesti vuoden 2020 loppuun saakka.

”Koronavirusepidemia on johtanut hyvin nopeasti suomalaisten pienpanimoiden toimintaedellytysten murenemiseen. Ravintolat ovat suurelle osalle pienpanimoista tärkein yksittäinen myyntikanava ja niiden sulkeminen kesäkuun alkuun saakka iskee koko toimialaan voimakkaasti. Myös kesän olut-tapahtumien peruuntuminen tekee ison loven pienpanimoiden myyntiin”, Pienpanimoliiton hallituksen puheenjohtaja Mikko Mäkelä toteaa. ”Mikäli julkinen valta ei ryhdy kiireellisiin toimenpiteisiin parantaakseen kotimaisten pienpanimoiden toimintaedellytyksiä, vaarana on, että suurella työllä Suomeen luotu nuori toimiala kuihtuu kokonaan”, Mäkelä jatkaa.

Pienpanimoliiton ehdottamalla lainsäädäntömuutoksella pienpanimoille sallittaisiin niiden itse valmistamien, enintään 5,5 prosenttia alkoholia sisältävien juomien etämyynti kuluttajille. Voimakkaampia, niin sanottuja käsityöläisoluita valmistavat pienpanimot saisivat lisäksi myydä kyseisiä juomia etämyynnillä vastaavasti kuin nykyisinkin fyysisissä myyntipisteissään. Etämyynnissä asiakas tilaisi haluamansa tuotteen esimerkiksi pienpanimon verkkokaupasta ja tilattu tuote toimitettaisiin asiakkaan kotiovelle saakka. Väärinkäytösten estämiseksi juoman myyvä pienpanimo olisi etämyynnissäkin velvollinen varmistumaan asiakkaan täysi-ikäisyydestä sekä siitä, ettei juomia luovuteta päihtyneelle henkilölle.

”Ehdotetusta lakimuutoksesta aiheutuvat alkoholihaitat voidaan lähtökohtaisesti arvioida hyvin pieniksi”, Mäkelä toteaa. ”Pienpanimoiden tuottamat oluet muodostavat alle prosentin kaikesta alkoholin kokonaiskulutuksesta Suomessa. Näitä tuotteita nautitaan ennen kaikkea maun vuoksi, ei humaltumistarkoituksessa. Etämyynnin tilapäinen salliminen antaisi suomalaisille pienpanimoille edes hetkeksi tasapäiset mahdollisuudet selviytymiseen eurooppalaisiin kilpakumppaneihinsa verrattuna. Tällä toimenpiteellä saattaisi myös olla ratkaiseva merkitys pienpanimoiden taloudellisessa taistelussa koronakriisin pahimman vaiheen yli”, Mäkelä korostaa.

Lue/lataa ehdotus täältä.

Lisätietoja antaa:

Mikko Mäkelä, Pienpanimoliiton hallituksen puheenjohtaja.

+358 400 369 700, info@pienpanimoliitto.fi

Pienpanimoliitto toimii suomalaisten pienpanimoiden edunvalvojana. Suomessa pienpanimoksi määritellään tuotantolaitos, joka valmistaa kalenterivuoden aikana olutta enintään 15 miljoonaa litraa. Pienpanimoliiton tavoitteena on kehittää suomalaista pienpanimo-osaamista, ja parantaa kotimaisten pienpanimoiden toimintaedellytyksiä.

Pienpanimoliitto ry - Suomalaiset pienpanimot kriisissä 24.03.2020

Pienpanimoliitto ry vaatii ripeitä toimenpiteitä pienpanimotoiminnan pelastamiseksi Suomessa

Suomalainen pienpanimotoiminta on koronapandemian vuoksi vaarassa pyyhkiytyä kartalta, vain hetki sen jälkeen kun sadan pienpanimon rajapyykki Suomessa ylitettiin. Valtaosa suomalaisista pienpanimoista on aloittanut toimintansa vasta viime vuosina, ja monen nuoren pienpanimon kulurakenne on vielä verrattain raskas. Pienpanimoliitto, 76:n jäsenpanimonsa voimin, haluaa ilmaista suuren huolensa siitä ettei nykyinen lainsäädäntö anna panimoille riittäviä välineitä selviytyä kriisiajasta. Poikkeuslain tuomien tarpeellisten rajoitusten myötä tilanne on muuttunut pienpanimoille kestämättömäksi, ja suomalaista kulttuuria elävöittävä, vahvasti työllistävä kasvuala kärsii parhaillaan kohtalokkaita vahinkoja.

Pienpanimoiden toimintaedellytykset ovat romahtaneet sitä mukaa, kun yksi myyntikanava toisensa jälkeen on sulkeutunut. Sesonkiajan tapahtumat on peruutettu ja ravintolamyynti on pudonnut käytännössä kokonaan pois. Samaan aikaan kaupan keskusliikkeet ovat ilmoittaneet rajuista supistuksista valikoimiinsa, keskittyen ns. “isomman volyymin tuotteisiin” huoltovarmuuden säilyttämiseksi. Näin ollen pienpanimoilta häviävät kovaa vauhtia viimeisetkin tuottoa tuovat myyntikanavat – juuri silloin kun tarve kotimaisen tuotteen tukemiselle on kaikkein kriittisin.

Pienpanimot ovat laajalti hajallaan ympäri Suomea, niin asutuskeskuksissa kuin niiden ulkopuolella. Valmisteilla olevat liikkumisrajoitukset tulevat kuitenkin estämään olutmatkailun, sekä monet jo varatut panimovierailut. Tämä vähentää käyntejä panimoiden myymälöissä huomattavasti, mikä olisi ollut varsinkin pienimmille panimoille merkittävä tulonlähde. Muutamat Pienpanimoliiton jäsenpanimoista yrittivät kehittää palveluaan ja vähentää tartuntariskejä sillä, että niiden myymälöiden yhteyteen olisi rakennettu ns. drive-in kaista. Tämän tartuntaturvallisuutta lisäävän käytännön Aluehallintovirasto on kuitenkin kieltänyt sakkouhan voimalla, vedoten lainkohtaan “alkoholijuomien myynnin on tapahduttava sisätiloissa”. Pienpanimoliitto toivoo, että tämä sisämyyntiin pakottava epäkohta poistetaan pienpanimoiden suoramyyntioikeuksista välittömästi ainakin epidemian esiintymisen ajaksi.

Koronan aiheuttamat kriittiset haasteet ja ongelmat

  • Erityisesti pienimmät panimot nojaavat vahvasti ravintoloiden kautta tapahtuvaan myyntiin, ja tästä syystä ravintolamyyntien katkeaminen on pakottanut monet jäsenpanimoistamme polvilleen. Näille myynneille ei löydy nykyisen alkoholilainsäädännön puitteissa vaihtoehtoa, jonka avulla pienpanimot saisivat pidettyä päänsä pinnan yläpuolella.
  • Kesä on suomalaisten pienpanimoiden sesonkiaikaa, ja erilaisten oluttapahtumien määrä on ollut kovassa nosteessa viime vuosina. Nyt näyttää kuitenkin siltä, että valtaosa kesän festivaalimyynneistä jää tapahtumatta. Tämäkin iskee koviten panimoista pienimpiin.
  • Elintarvikekaupan keskusliikkeet ovat tehneet valikoimiinsa supistuksia, mikä on suunnannut myyntejä isompien toimijoiden laariin. Pieniä kotimaisia tavarantoimittajia ei siis ole kriisin aikana tuettu, päinvastoin.
  • Verkkokauppatilauksien määrä ulkomailta Suomeen on lisääntynyt huomattavasti ihmisten pysytellessä kotonaan. Verkosta tilattavien ulkomaisten oluiden suosiota lisää se, että oluet saadaan turvallisesti ennakkomaksulla suoraan kotiovelle ilman ihmiskontaktia. Suomalaisille pienpanimoille vastaavanlainen verkkomyynti on laissa kielletty, jättäen kotimaiset toimijat auttamatta altavastaajiksi.
  • Lomautusten yleistyessä kotitaloudet arvioivat rahankäyttöään uudestaan, jolloin arvokkaammat pienpanimo-oluet jäävät entistä helpommin hyllyyn. Tilalle valitaan usein ison ulkomaisen panimon litrahinnaltaan halvempi olut.

Vaaditut ratkaisut

  • Eduskunnan tulisi antaa pikaisella aikataululla kaikille pienpanimoille oikeus myydä omia tuotteitaan kuluttajille – paitsi panimon myymälästä, myös verkkokauppansa kautta kotiin kuljetettuna. Tällöin suomalaiset pienpanimot pääsisivät kriisitilanteessa edes samalle viivalle muun Euroopan kanssa. Kotimaiset toimijat pystyvät varmasti täyttämään samat edellytykset kuin ulkomaiset kilpakumppaninsakin, tuoden enemmän verotuloja Suomeen sen sijaan että ne valuisivat ulkomaille tai jäisivät kokonaan saamatta. Verkkokaupan avaaminen edesauttaisi myös pienpanimotuotteiden vientiä ja tasoittaisi alan kilpailutilannetta tilanteessa, jossa rajat ovat fyysisesti kiinni. Kaikkein tärkeimpänä, suomalaiset pienpanimot saisivat ulosmyynnistä pelastusrenkaan, jonka avulla yksittäisten pienpanimoiden liiketoiminta on mahdollista vielä pelastaa. Kyse on hyvin yksinkertaisesta ja pienestä lakimuutoksesta, joka on ollut epäsuhdassa jo pitkään Euroopassa vallalla olleeseen normiin. Minkä vuoksi Suomen lainsäädännön pitäisi tällä tavalla ohjata kuluttajien rahavirtoja ulkomaisille tuottajille?
  • Jotta oma myyntiväylä aukeaisi tasavertaisesti kaikille pienpanimoille, tulisi lupien käsittelyä nopeuttaa sekä vaatimustasoa laskea. Suoramyyntilupa tulisi epidemian ajaksi myöntää kaikille laissa määritellyille pienpanimolle jotka lupaa hakevat, litroista riippumatta. Tällä hetkellä vain osalle pienpanimoista on mahdollista saada ulosmyyntioikeudet, mikä on omiaan aiheuttamaan eriarvoisuutta jäsenistömme keskuudessa. Pienpanimo on pienpanimo ja pienpanimolla tulee olla pienpanimon oikeudet.
  • Keskusliikkeiden tulisi osallistua talkoisiin ja kotimaisen tuotannon tukemiseen: ihmiset haluavat tukea pientä ja paikallista panimoa, mutta hyllyt ammottavat tyhjyyttään keskusliikkeiden jättäessä tilauksia pöydälleen. Samaan aikaan edes maksuajoissa ei ole joustettu, vaikka kauppa käy kuin jouluna. Alko pystyi maksuajoissaan joustamaan, miksi eivät keskusliikkeetkin?
  • Alkoholin valmistukseen ja myyntiin liittyvää verotusta tulisi tarkistaa heti kohtuullisemmaksi. Valmisteveron osuus tuotteen lopullisesta hinnasta on suuri ja yksin sillä on mahdollisesti yrityksiä kaatava vaikutus mikäli pandemian vaikutukset jatkuvat vielä pitkään. Valmisteveroon tulisi kriisin hetkellä mahdollistaa joustoja tai vapautuksia, vähintäänkin vastaavasti kuin arvonlisäverossa.

Mitkään esittämistämme ratkaisuista eivät sisällä miljoonia maksavia tukipaketteja, mutta mahdollistavat pienpanimoiden selviämisen omalla rehellisellä työllään.

Lopuksi

Suomalaiset pienpanimot ovat kehittäneet kotimaista alkoholikulttuuria viime vuosina järkevämpään ja vastuullisempaan suuntaan. Vuosikymmeniä vallinnut trendi ”halvalla ja paljon” on murtunut pienten toimijoiden ja uusien vaihtoehtojen suorasta vaikutuksesta. Pienpanimoiden tekemän työn seurauksena kuluttaja juo vähemmän, ostaa tiedostavammin, ja tekee näin myös vastuullisempia ratkaisuja kulutustottumuksissaan. Kansanterveyden näkövinkkelistä tämä on vain positiivinen asia. Tämän lisäksi syrjäseuduilla toimivat pienpanimot ovat luoneet tuloja paitsi alueella asuville työntekijöilleen, myös panimojen läheisyydessä toimiville muille yrityksille panimomatkailun yleistyessä. Näin pienpanimot tukevat Suomen maakuntien elinvoimaisuutta myös yhteisöllisellä tasolla. Pienpanimoliiton esittämät toimet ovat linjassa kuluttajien etujärjestö Olutliiton, ​esittämien toimien kanssa​. Meidän on toimittava yhdessä nyt, ennen kuin on liian myöhäistä, ja siksi vetoammekin teihin koko suomalaisen pienpanimokentän yhteisellä äänellä: Auttakaa meitä pelastamaan suomalaiset pienpanimot, nyt, kun siihen on vielä mahdollisuus.

Lisätietoja:
Pienpanimoliitto ry, Mikko Mäkelä ​info@pienpanimoliitto.fi​, +358 400 369 700.

TIEDOTE 18.03.2020

Panimo- ja virvoitusjuomateollisuus tekee kaikkensa tuotannon säilyttämiseksi 

Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliitto ja Pienpanimoliitto ilmaisevat syvän huolensa koronaviruksen aiheuttaman poikkeuksellisen tilanteen vuoksi. On ensiarvoisen tärkeää, että pidämme huolta erityisesti riskiryhmiin kuuluvista henkilöistä.

Pienet ja keskisuuret yritykset kärsivät tilanteesta suuresti, ja haluamme kannustaa kaikkia suomalaisia tukemaan kotimaisia ja paikallisia tuotteita. Tulevat kuukaudet tulevat olemaan selviytymistaistelua, jossa pienten toimijoiden lähtötilanne on tiukin. Valtion avustuksella ja voimakkailla täsmätoimilla on nyt tärkeää vaimentaa yritysten kohtaamaa ensivaiheen iskua. On tärkeää, että yritykset pysyvät pystyssä, työllistävät ja kykenevät siten myös antamaan oman yhteiskunnallisen panoksensa.

Panimo- ja virvoitusjuomateollisuus sekä pienpanimot työllistävät suoraan noin 2000 henkeä, mutta välillisesti huomattavasti suuremman joukon suomalaisia. Teollisuuden koko ketju ohrapellolta, logistiikan, ravintoloiden ja kaupan kautta kuluttajille asti luo työtä noin 25 000 hengelle. Pienpanimoliitossa on parhaillaan 76 jäsenpanimoa, jotka työllistävät runsaasti ja elävöittävät myös maaseutua ja matkailua. Kokonaisuutena Suomessa on lähes 120 panimoa, joista suurin osa on pieniä tai mikroyrityksiä, kytkeytyen vahvasti palveluelinkeinoon ja ravintola-alaan. Panimoteollisuus tuottaa vuosittain Suomen valtiolle noin kaksi miljardia euroa verotuloja.

Panimoala toivoo hallitukselta tukea työpaikkojen turvaamiseksi

Jotta toimialan olemassaolo ja elinvoima säilyvät tämänhetkisestä tilanteesta, on varmistettava, että palveluelinkeino ja erityisesti pk-yritykset selviävät taloudellisesti. Erityisesti huolemme kohdistuu matkailu- ja ravintola-alaan, jolla on vaikutus elintarvike- ja juoma-alaan ja siten myös panimoteollisuuteen. Kotimaiset panimot ja pienpanimot tukevat vahvasti kaikkia Suomen hallituksen esittämiä toimia, joilla helpotetaan yritysten toimintaa ja selviytymistä.

Hallituksen jo esittämien toimien lisäksi pidämme hyvin perusteltuina Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa ry:n esittämiä täsmätoimia, kuten henkilöstökulujen sopeuttamista toimintaan ja julkisten maksujen lykkäyksiä sekä lainoja ja takauksia matkailu- ja ravintola-alan pelastamiseksi. Haluamme myös korostaa Finnveran yrityksiä tukevaa roolia. Valtion on tässä poikkeustilanteessa tehtävä kaikkensa turvatakseen työpaikat ja yritysten selviämisen tämän yllättävän tilanteen yli.

Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliitto ja Pienpanimoliitto uskovat vahvaan yhteistyöhön tässä vaikeassa tilanteessa. Haluamme tehdä yhteistyötä niin valtiovallan kuin elinkeinoelämän toimijoiden kanssa, jotta kriisi selätetään mahdollisimman pienin ja korjattavin vaurioin.

 

Lisätietoja:

Pienpanimoliitto ry

Mikko Mäkelä, puheenjohtaja

info@pienpanimoliitto.fi, p. 0400 369 700

 

Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliitto ry

Riikka Pakarinen, toimitusjohtaja

riikka.pakarinen@panimoliitto.fi, p. 040 5800 833