Pienpanimoliitto toivoi siirtymäaikaa laille, joka salli enintään kahdeksanprosenttisten myynnin vähittäismyynnissä. Äskettäin valimistunut opinnäytetyö näyttää panimoiden toiveet ja kipupisteet liian nopeissa lakimuutoksissa.

Suomessa vapautettiin viime vuonna alkoholin saatavuutta sallimalla 8 % alkoholia sisältävien käymisteitse valmistettujen juomien myynti ruokakaupoissa. Pienpanimoliitto kannatti esitystä, mutta toivoi sille siirtymäaikaa, jotta pienpanimot ehtivät valmistaa ja myydä juomansa. Siirtymäaikaa ei lopulta tullut.

Äskettäin julkaistiin Riinä Sirviön Kajaanin ammattikorkeakoululle tekemä opinnäytetyö, joka valottaa pienpanimoiden odotuksia ja toimintaa. Sirviön kyselyyn vastasi 20 panimoa, eli noin 30 prosenttia Pienpanimoliiton jäsenistä.

Selvityksen mukaan melkein kaikki pienpanimot olisivat toivoneet laille siirtymäaikaa. 1–2 kuukautta ja 2–3 kuukautta saivat eniten kannatusta. Kolmanneksi tuli toive yli kolmen kuukauden siirtymäajasta.

Panimoista kahdeksan oli valmistanut vahvempia oluita varastoon valmiiksi, 12 ei ollut. Kahdeksan pienpanimoa oli sitä mieltä, etteivät he todennäköisesti pystyisi vastaamaan prosenttirajan nostoon nopealla aikataululla. Kolme neljäsosaa uskoi, että kaupat ostaisivat vahvemmat juomat ulkomailta kotimaisten toimijoiden sijaan.

Panimot huomioivat myös sen, että eduskuntakäsittelyssä lain voimaantulo lykkääntyi useaan otteeseen. Yli puolet (13 vastaajaa) totesi, että tämä vaikutti negatiivisesti yrityksen toimintaan.

Valmistustaparajoitus taas jakoi mielipiteitä suhteellisen vähän. Kahdestakymmenestä vastaajasta 11 oli sitä mieltä, että valmistustaparajoitusta prosenttirajan nostossa ei tulisi olla. Valmistuparajoituksen kannalla oli vain kolme vastaaja.

Pienpanimoliitossa toivotaankin, että tulevissa alkoholilain muutoksissa hallitus ottaa huomioon kotimaiset pientuottajat ja suojelee tuotantoa riittävillä siirtymäajoilla.