Vuoden 2024 alusta lähtien myös pienpanimoiden on ollut lain mukaan kuuluttava tuottajayhteisöön, joka huolehtii pakkausmateriaalien keräyksestä, kuljetuksesta, jätehuollosta ja kierrätyksestä sen jälkeen, kun tuotteet ovat lähteneet panimoilta.
Käytännössä juomapakkauksista huolehtii entiseen tapaan Palpa (tai sitten niistä maksetaan pakkausvero), mutta monelle voi tulla yllätyksenä, että myös pakkauspahvien ja -muovien tuottajavastuusta on huolehdittava. Tuottajayhteistöön kuuluminen on usein mukana jälleenmyyjien vastuullisuuskriteereissä, eli tukku ja vähittäiskaupat saattavat vaatia panimoilta tuottajayhteisöihin kuulumista.
Käytännössä kartonkisten ja muovisten pakkauksien tuottajavastuu hoidetaan niin, että panimo liittyy joko Suomen pakkaustuottajat Oy:n tai Sumi Oy:n jäseneksi ja sopimus lähetetään Suomen Pakkauskierrätys Rinkiin. Sille myös raportoidaan pakkausten määrä kiloissa vuosittain, ja Rinki kerää tuottajavastuumaksut ja välittää ne tuottajayhteisöille.
Hallinnollisen taakan lisäksi tulee siis kustannuksia, mutta ne ovat maltillisia. Jos pakkauksia ei tule kovin montaa sataa kiloa, maksu voi jäädä yrityspalvelumaksuun, joka on Sumilla 79 euroa ja Suomen pakkaustuottajilla 44 euroa. Sumi kerää ensimmäiseltä vuodelta 49 euron rekisteröintimaksun.
Pakkausten kierrätysmaksu vaihtelee 0,4 sentistä 18 senttiin kilolta, riippuen tuottajayhteisöstä ja siitä, onko kyse yrittäjä- ja vai kuluttajapakkauksista. Hintoja voi vertailla laskurilla Ringin sivuilla.