Maikkarin katsojat saivat tänään varaslähdön pääsiäiseen, kun Jyri Ojaluoma kokkasi olutjuustokeittoa, itämaista lihapullapataa ja jäätelöä imperial stoutilla. Samalla puhuttiin vähän olutpolitiikkaa.
Pienpanimoliiton puheenjohtaja ja Mallaskosken panimon panimomestari Jyri Ojaluoma kokkasi kolmen ruokalajin pääsiäismenun oluella tänään MTV:n Huomenta Suomi -lähetyksessä. Linkit resepteihin blogin lopussa.
Ennen keittiövuoroa Jyri puhui oluesta ja suomalaisesta pienpanimokulttuurista. Alalla vallitsee hänestä hyvä henki – hyllysenteistä toki kilpaillaan, mutta muuten pienpanimot nostavat ja tukevat toisiaan.
Ojaluoma kiitteli sitä, että alkoholilakia on Suomessa avattu, ja vieläkin riittäisi tehtävää.
”Kyllä me toivottaisiin, että toimitusmyynti sallittaisiin meillekin”, Ojaluoma sanoi. ”Nythän ulkomailta voi tilata olutta, mutta kotimaisilta pienpanimoilta ei.”
Toimitusmyynnin salliminen on Suomessa valmisteilla, ja lain toivotaan tulevan voimaan tänä vuonna.
Kolmen lajin olutmenu
Jyri Ojaluoma on siviilissä ahkera kotikokki, ja hän kokkaa mielellään myös oluesta.
”Sanoisin, että tummia oluita laitetaan niihin ruokiin, joihin laitetaan punaviiniä ja vaaleita niihin, joihin valkoviiniä”, hän ohjeistaa.
Alkuruokana pääsiäiseen Jyri kokkasi olutjuustokeittoa, johon tulee reilusti belgityylistä IPA-olutta, esimerkiksi Kanavan panimon Aavaa.
Pääruoaksi sopii itämainen lihapullapata, jonka kruunaa bock, esimerkiksi Hailuodon panimon Vehnä bock.
Jälkiruoan resepti on varsin yksinkertainen. Otetaan reilusti vaniljajäätelöä, kaadetaan annokseen puoli desiä imperial stoutia – esimerkiksi Ojaluoman luotsaamaan Mallaskosken Black imperial rye – ja rouhitaan vähän suklaata päälle.
Kuohuvaa pääsiäistä!
Olutjuustokeitto
Itämaiset karitsanlihapullat
Imperial ice cream
- Resepti: Valitse hyvää vaniljajäätelöä, kaada sekaan erinomaista imperial stoutia. Viimeistele suklaalla.