Vieraillessani Iso-Kallan panimolla, en voinut olla huomata miten hyvin suomalaista craft olutskeneä kuvaava henkilöstö heillä oli. Ihmiset usein luulevat, että oluita harrastaa, juo ja valmistaa vain ne geneerisimmän näköiset oluthipsterit (minä). Asia ei kuitenkaan ole näin, vaan kuten Iso-Kallan työntekijät, olutharrastajien joukko on hyvin moninainen, eikä sellaiseksi ryhtyminen vaadi kuin täysi-ikäisyyden. Tässä Iso-Kallan monitoimimies Veli on aivan oikeassa, enkä voi kyllin painottaa sitä, että olutta löytyy ihan jokaiseen suuhun.

On ihanaa vierailla panimolla, jolla on täysi tohina päällä. Ei ainoastaan se konkreettinen tuotteen valmistus tai pullotus, vaan myös pitkäjänteisempi työ jota muun muassa Iso-Kallalla tehdään nyt. Panimo ei siinä mielessä ollut poikkeus, että olen kuullut jo lukuisia tarinoita siitä tilanteesta mistä on lähdetty panimoa perustamaan ja missä tilanteessa panimo on nyt. Fakta Iso-Kallalla oli se, että tuotteet myivät niin hyvin, että sitä piti tuottaa lisää. Kapasiteetti oli tullut vastaan paljonko sitä olutta saadaan maailmalle. Oli mykistävää puikkelehtia korkeiden laatikkopinojen ja käymistankkien välissä, sekä todeta sama mikä panimolla oltiin tajuttu jo aikaisemmin. Kasvulle oli varaa, muttei tilaa. Kuten herrat oluen takana totesivatkin, on uudet tilat nyt hankittu ja lupa-asiat vireillä. Kun ne ovat kondiksessa, voi Iso-Kalla jatkaa tällä kasvun tiellä joka on jatkunut jo vuodesta 2013. Kuka tietää mitä muuta uudet tilat tuovat tullessaan. Taproomin? Panimomyymälän?

Kun puhuimme panimon oluista, oli aivan selvää että Iso-Kalla valmistaa niin konstailemattomia, kuin myös vähän vaativampaan makuun sopivia tuotteita. Jokaiselle jotain. Kiitos oikein paljon Iso-Kallan panimolle, että sain tulla tutustumaan toimintaanne! Toivotan teille oikein kevyttä muuttokuormaa, onnea uuteen kotiin ja peukkua Kiinan valloituksellenne!

Kippis!

Mallasasiamies

Artikkeli edustaa kirjoittajan omia mielipitetä ja ajatuksia, eikä ole Pienpanimoliiton virallinen kanta

Juho Virtanen

Mallasasiamies
Pienpanimoliitto

Työskentelen pienpanimoliitolle tehden "Mallasasiamies" -projektia. Minut saa hymyilemään aina hyvällä oluella ja huonolla vitsillä. Digitaalisen kulttuurin HuK, Turun yliopisto, parimetrinen partasuu.

Oluen makuprofiilin pitää olla kuin leka vasten kasvoja. Räjähdyksiä kielellä ja tulvahtavaa aromia sieraimissa.