Suunnataan hetkeksi katseet kohti syksyä. Toinen vuoden 2019 perjantai 13. päivä osuu sellaiseen syyskuun viikonvaihteeseen, jolloin Tukholmaan suuntaava Viking Grace ei ole tavallinen viikonloppuristeily. Matka kantaa Suomen Paras Olut -gaalaristeilyn teemaa. Koko olutristeilyhän kruunataan jo lähtöillan Suomalaisella Olutgaalalla, jossa julkistetaan vuoden 2019 parhaat suomalaiset oluet. Oluiden arviointi toteutetaan alan ammattilaisista, harrastajista ja kuluttajista koostuvan tuomariston toimesta. Raati on arvioinut oluet sokkona, eivätkä täten tiedä arvioitujen oluiden tuotemerkkiä tai valmistajaa. Voittajaoluita gaalaristeilijät pääsevät maistamaan heti gaalassa tarjottavan viiden ruokalajin illallisen kyytipoikana, samalla, kun voittajaoluiden valmistajat kertovat fiiliksistään!

Laivan täyttää suomalaiset oluet ja olutkulttuuri. Risteilyn aikana matkustajilla on mahdollisuus kuulla asiaa nykyisistä oluttrendeistä, oluen valmistuksesta ja tuotteiden markkinoinnista, kun alan osaajat pitävät aiheistaan lukuisia miniluentoja. Mukana on myös allekirjoittanut, joka pääsee vielä kerran palaamaan kuluneeseen kesään.
Risteilyltä löytyy myös omatoimista ohjelmaa, sillä esimerkiksi olutristeilyn osanottajille on järjestetty mahdollisuus tehdä ostoksia yksityisesti tax freessä, jossa oluiden valikoima on suurempi kuin yleensä. Sieltä olutristeilijät löytävät paluumatkalla myös voittajapanijat oluineen, ja vieraat pääsevät jutustelemaan oluenvalmistajien kanssa. Itseäni ainakin kiinnostaa nähdä minkälaiset tuotteet ja panimot ovat päässeet myyntiin, sillä risteilyalusten kaupoissa ei ole samaa markettirajaa kuin maissa. Jospa siellä olisi jokunen erikoisempi olut, joita mantereen puolella saa esimerkiksi vain panimoiden puodeista.

Risteilyn aikana järjestetään myös olutjoogaa, johon taatusti aion itse osallistua. OlutSataman aikana en ehtinyt sitä tehdä, joten nyt pitäisi nähdä kuinka notkeasti parimetrinen ja toistasataakiloinen partanaama taipuu aurinkotervehdykseen olutlasi kädessä. Lukuun ottamatta tax free -ostoksia, kaikki tämä ohjelma ja jaettu kahden hengen hytti sisältyvät lipun hintaan. Eli mikäli tahdot pimenevään syksyysi iloa ja valoa, vedä ostohousut jalkaan ja nähdään merillä!

Lisää tietoa lipuista osoitteesta https://www.vikingline.fi/valitse-matka/risteilyt/turku-tukholma-ja-piknik-paivaristeilyt/vuorokauden-risteily/olutristeily/

Gaalalillallisen menu osoitteessa https://www.vikingline.fi/contentassets/69108f40d63b4cf2ac4167f509cf0677/olutmenu_13.9.2019.pdf

Lisätietoja Suomen Paras Olut -kilpailusta http://www.suomenparasolut.fi/main

Hölkynkölkyn!
Mallasasiamies

Artikkeli edustaa kirjoittajan omia mielipitetä ja ajatuksia, eikä ole Pienpanimoliiton virallinen kanta

Juho Virtanen

Mallasasiamies
Pienpanimoliitto

Kesän 2019 työskentelen pienpanimoliitolle tehden "Mallasasiamies" -projektia. Minut saa hymyilemään aina hyvällä oluella ja huonolla vitsillä. Digitaalisen kulttuurin HuK, Turun yliopisto, parimetrinen partasuu.

Oluen makuprofiilin pitää olla kuin leka vasten kasvoja. Räjähdyksiä kielellä ja tulvahtavaa aromia sieraimissa.