Pienpanimoliitto järjesti syyskokouksen 24. lokakuuta.

Kokouksessa hyväksyttiin vuoden 2023 toimintakertomus ja tilinpäätös, samoin kuin 2025 toimintasuunnitelma ja budjetti.

Syyskokouksessa valittiin myös hallitus kaksivuotiselle kaudelle 2025–2026. Hallituksen kokoonpano on sama kuin vuonna 2024. Puheenjohtajana jatkaa Jyri Ojaluoma (pääkuvassa), ja hallituksen jäsenet ovat Kaj Kostiander, Janne Paavola, Anssi Pyysing, Jonas Sahlberg, Juha Sinisalo ja Jussi Tamminen.

Sääntöjen mukaan yksi henkilö voi toimia puheenjohtajana kaksi kaksivuotista kautta, eli vuoden 2026 päätteeksi Ojaluoman täytyy väistyä puheenjohtajan paikalta.

Sääntömuutos: Jatkossa kaksi kokousta vuosittain

Syyskokouksessa hyväksyttiin myös muutos liiton sääntöihin.

Jatkossa Pienpanimoliitolla on kaksi vuosikokousta: tammi-kesäkuussa kevätkokous, jossa käsitellään yhdistyksen toimintakertomus, tilinpäätös ja toiminnantarkastajan lausunto; ja elo–joulukuussa syyskokous, jossa käsiteltäisiin seuraavan vuoden toimintasuunnitelma ja talousarvio, ja erovuoron koittaessa valitaan seuraavan vuoden hallitus.

Kokouksessa toivottiin, että vuosikokousten yhteydessä on jotain mielenkiintoista ohjelmaa, joka houkuttelee panimoiden edustajia paikalle. Hallitus oli tästä yhtä mieltä, ja kirjaus ohjelmasta löytyy jo toimintasuunnitelmasta.

Liiton kanta 15 % viinien kauppaan tuloon jäi auki

Syyskokouksessa käytiin vilkasta keskustelua 15 % juomien kauppaan tulosta. Keskustelussa korostettiin, että viinien kauppaan tulo vaarantaa pienpanimoiden toimintamahdollisuuksia ja jopa taloudellista tulevaisuutta: kilpailu hyllypaikoista koventuu ja kauppa keskittyy, kun se siirtyy Alkosta pt-puolelle.

Toisaalta sanottiin, että Pienpanimoliiton ei kannata näyttäytyä alkoholilakien vapauttamisen vastustajana. Kolmanneksi todettiin, että on luultavaa, että tämän hallituskauden jälkeen alkoholilakia tuskin höllennetään taas pitkään aikaan.

Keskustelussa puhuttiin myös siitä, että Pienpanimoliitto voisi muistuttaa muun lainsäädännön vapauttamisen puolesta: ulosmyyntipuotien vapaampi perustaminen, kotiinkuljetukset, suurimman varoalen rajan nosto miljoonaan litraan, olutveron lasku ja muut muutokset voisivat helpottaa pienpanimoiden tilannetta.

Kokous päätti, että järjestetään uusi kysely, jotta jäsenten kannat saadaan mahdollisimman kattavasti esiin. Kyselyn tuloksia ja kommentteja voidaan käyttää nimettöminä Pienpanimoliiton viestinnässä.

Lue myös