Pienpanimoiden etämyynnin laillistaminen on järkipäätös

Jari Myllykosken lakialoite koskien pienpanimoiden etämyyntioikeutta kerää allekirjoituksia vielä tämän viikon kansliassa. Lakialoite kaipaa kipeästi hallituspuolueiden kansanedustajien allekirjoituksia. Ymmärrämme, että alkoholi ja sen kulutus ovat hankalia asioita käsitellä politiikassa, sillä se jakaa hyvin usein ihmisten mielipiteitä. Tämän vuoksi olemmekin koonneet alle perusteltuja argumentteja pienpanimoiden etämyynnin laillistamiseksi.  1. Vain pieni osa ulkomaisista alkoholitilauksista joutuu veroselvitykseen. Lähetyksiä […]

Lue artikkeli: Pienpanimoiden etämyynnin laillistaminen on järkipäätös

EHDOTETTU UUSI ALKOHOLILAIN SÄÄNNÖS JA SEN PERUSTELUT

    Ehdotettu uusi säännös   Lisätään alkoholilakiin (1102/2017) väliaikaisesti uusi 35 a § seuraavasti:   *** 35 a §. Alkoholijuoman etämyynti   Alkoholijuoman vähittäismyyntiluvan haltija, joka harjoittaa alkoholijuoman valmistusta oikeudellisesti ja taloudellisesti muista alkoholijuomien valmistajista riippumattomassa panimossa, jossa kalenterivuoden aikana tuotettujen alkoholijuomien määrä on enintään 15 000 000 litraa ja joka toimii fyysisesti erillään […]

Lue artikkeli: EHDOTETTU UUSI ALKOHOLILAIN SÄÄNNÖS JA SEN PERUSTELUT

Sen pituinen se…

Jaaha. Se oli sellainen kesä. En tahtonut lähteä purkamaan vielä viime viikolla ajatuksiani, koska jotenkin tuntui, että kesä oli vielä niin kesken. Tarvitsin aikaa jäsennelläkseni kulunutta kolmea kuukautta, sillä totta puhuen noihin kolmeen kuukauteen mahtui vaikka mitä. Jotain mielestäni kertoo, että kilometrimittari näyttää nyt projektin päätyttyä 12 500 ajokilometriä. Viisi kertaa edestakaisin Helsingistä Utsjoelle. Ne Harry […]

Lue artikkeli: Sen pituinen se…

”Ompas tuttu maku…”

Leo Andelin päätyi panimoalalle yksinkertaisesta syystä. Hän alkoi olla siinä iässä, että töitä oli löydettävä, oma suunta elämälle piti selvittää ja piti löytää paikka, jonne hän voisi asettua aloilleen. Tornio tuli mieleen vahvana vaihtoehtona, sillä siellä oli panimo, joka työllisti paljon ihmisiä. Tornion asukasluku oli tuolloin pieni, eikä muuta teollisuutta juuri ollut, joten valtaosa ihmisistä oli […]

Lue artikkeli: ”Ompas tuttu maku…”

Kaupungin oma panimo, joka ei suostu kuolemaan.

Tornion kaupunki on paljon vanhempi kuin monet etelämmässä sijaitsevat, nykyisin paljon suuremmat kaupungit ovat. Se perustettiin jo vuonna 1621 Ruotsin kuninkaan, Kustaa II Aadolfin määräyksestä, sillä Tornion sijainti oli tehnyt siitä jo vakiintuneen kauppateiden kohtaamispaikan. Perustamisensa aikana Tornio pitikin hallussaan maailman pohjoisimman kaupungin titteliä ja kasvoi muutamaksi vuodeksi Ruotsin kuningaskunnan varakkaimmaksi kaupungiksi. Vuonna 1873 joukko […]

Lue artikkeli: Kaupungin oma panimo, joka ei suostu kuolemaan.

Feenix… Sonni?

Olutharrastajana minua on kirottu synnynnäisesti huonolla makuaistilla. Tai ihan normaali se on, kyllä minä maistan asioita, mutta en pääse kärryille samalla tavalla kuin muutamat lähipiirini ihmiset. Minulle kerrotaan mitä hienovaraisemmista tuoksuista ja makujen vivahteista samalla, kun vain hörpin, hymyilen hölmösti, nyökyttelen ja yritän pyöritellä olutta suussani löytääkseni noita makuja. Siinä usein kuitenkaan onnistumatta. Onnekseni kyse […]

Lue artikkeli: Feenix… Sonni?

Melkone mahtisonnisaari

Kysyttäessä Sonnisaaren nimestä, Timo Kanniainen sanoo perustajien halunneen panimon nimen olevan todella paikallinen, oululainen. Koko ydinajatus yrityksen perustamisessa oli saada Ouluun oma pienpanimo, jossa se paikallisuus oli todella isossa osassa. Sille oli kuitenkin vaikeaa löytää sopivaa nimeä. Alun perin yritykselle varattujen tilojen piti olla Toppilassa, jossa jo aikaisemmin on toiminut oululaista panimotoimintaa. Se oli erittäin […]

Lue artikkeli: Melkone mahtisonnisaari

Saaristolaispanimon paikallisuus

Kvarken Brewery oli minulle täysin tuntemattomalla maaperällä. Toki olin ahkerasti kuunnellut Ylen merisäätä, joten paikkojen nimet kuulostivat edes hitusen tutuilta. Toisaalta elämäni on tähän kesään mennessä rajoittunut joko Turku-Pori-Tampere kolmion sisälle, tai niihin kaupunkeihin, joissa on koripallojoukkue. Siinä on itselleni jotain todella viehättävää, kun panimotoiminta aloitetaan paikassa, joka ei olekaan keskellä sitä kiireisintä kaupunkia. Panimolla […]

Lue artikkeli: Saaristolaispanimon paikallisuus

Kvarkenin Kraken

Kvarken Bryggeri, panimo tai brewery ovat kaikki käypiä nimiä panimolle, sillä jokainen yhdistelmä on rekisteröity panimolle. Kvarkenin nimi on ruotsia ja kääntyy suoraan merenkurkun panimoksi. Panimo on sijaintinsa puolesta jännällä paikalla, sillä se lepää aivan meren rannassa. Patrik Willför kertookin, että panimolta on linnun tietä kaksi kilometriä vähemmän Uumajaan kuin Vaasaan. Panimon sijainti valikoitui Bergmanien […]

Lue artikkeli: Kvarkenin Kraken

Rakkaudesta Mufloniin

Beer Hunter’s taisi olla järjestyksessään toinen suomalainen pienpanimo, johon tutustuin aloitellessani kesällä 2014 tutustumistani oluen maailmaan. Syksyllä 2014 pääsin opiskelemaan Porin yliopistokeskukseen digitaalisen kulttuurin tutkimusta ja vanhemmat opiskelijamme tekivät jo perehdytysviikolla hyvin selväksi, että opiskelijoidemme kantapaikka on torin laidalla, hotellin kupeessa oleva Panimoravintola. Olutkärpänen pääsi puraisemaan pahasti iltojen venyessä hämyisessä nurkkapöydässä ja siinä olikin muutaman […]

Lue artikkeli: Rakkaudesta Mufloniin