JOKAISEN OLUTHARRASTAJAN MÄRKÄ PÄIVÄUNI

Voin lyödä vetoa vasemman pikkuvarpaani, että mikäli identifioit itsesi olutharrastajaksi, olet myös jollain tasolla pyöritellyt päässäsi ajatusta omasta pienpanimostasi. Voin rehellisesti myöntää, että minä ainakin olen. Millaiset tilat haluaisin, mihin oluttyyleihin keskittyisin, olisiko panimolla ravintolaa tai taproomia, pullo vs tölkki, etikettien ulkomuoto, kokoluokka, mikä olisi panimon nimi ja niin poispäin. Nämä kaikki ovat ajatuksia, joita […]

Lue artikkeli: JOKAISEN OLUTHARRASTAJAN MÄRKÄ PÄIVÄUNI

”Se oli oluen synty, kalevaisten kaljan alku”

Ensikosketukseni Olu Bryki Raumiin taisi olla 2000-luvun alussa. Äitini työskenteli tuolloin Turun Kulttuurikeskuksessa ja yhtenä työtehtävänään hänellä oli olla osa Turun Keskiaikamarkkinoista vastuussa olevaa työryhmää. Pääsin siis monena kesänä viettämään aurinkoisia kesäpäiviä keskiaikamarkkinoilla. Mieleeni on painunut etenkin muutama näytteillepanijaa noilta vuosilta. Ikäni puolesta pääsin nauttimaan vain toisesta, Gero Geickin bratwursteista, jotka kääritään vielä tänä päivänäkin […]

Lue artikkeli: ”Se oli oluen synty, kalevaisten kaljan alku”

Maalaisromantiikkaa Ravijoelta

Huhhuh. Ei voi muuta sanoo ku hattuu nostaa. Tässä on panimo jonka edessä tunnen nöyrtyväni. Jo pelkästään tieto siitä, että Takatalon ja Tompurin tilat ovat olleet samojen sukujen sukutiloja yli kolmenkertaisen ajan Suomen itsenäisyyteen verrattuna, saa ihoni kananlihalle. Voimme vain miettiä, että miten valtava työ pelkästään tuon kokoluokan pienpanimossa on,  niin nämä työnarkomaanit ovat päättäneet […]

Lue artikkeli: Maalaisromantiikkaa Ravijoelta

Mallasasiamies is bäk!

Hyvää juhannusta ja kypärät päähän! Se on kesä ny! Ja sehän tarkoittaa, että nyt on mitä mainioin aika aloittaa Pienpanimoliiton jäsenpanimoiden esittelyt. Viime vuosi oli itselleni henkilökohtaisesti aivan järisyttävän upea kokemus, mutta kuten jokainen ”ensikerta”, myös viime kesän savotta antoi aihetta parantaa roimasti lukuisilla eri osa-alueilla. Eli tänä kesänä toteutan panimoesittelyt hieman eri tavalla viime […]

Lue artikkeli: Mallasasiamies is bäk!

Miten käydä rakentavaa keskustelua, kun vastapuoli keksii oman totuuden?

Miten käydä rakentavaa keskustelua, kun vastapuoli keksii oman totuuden? Esimerkkinä EHYT ry:n ulostulo, jota joudumme nyt Pienpanimoliiton toimesta korjaamaan. Arvon hallitus, kuulettehan tämän?    ”Alkoholin kotiinkuljetuksen salliminen voi johtaa alkoholimarkkinoiden avaamiseen ja myös väkevien alkoholijuomien myynnin merkittävään laajenemiseen. ” Väitämme, että väkevien myynti laajenee joka kerta kun mahdollisuus niiden ostamiseen annetaan pakottamalla asiakas käymään Alkossa. […]

Lue artikkeli: Miten käydä rakentavaa keskustelua, kun vastapuoli keksii oman totuuden?

Pienpanimoiden etämyynnin laillistaminen on järkipäätös

Jari Myllykosken lakialoite koskien pienpanimoiden etämyyntioikeutta kerää allekirjoituksia vielä tämän viikon kansliassa. Lakialoite kaipaa kipeästi hallituspuolueiden kansanedustajien allekirjoituksia. Ymmärrämme, että alkoholi ja sen kulutus ovat hankalia asioita käsitellä politiikassa, sillä se jakaa hyvin usein ihmisten mielipiteitä. Tämän vuoksi olemmekin koonneet alle perusteltuja argumentteja pienpanimoiden etämyynnin laillistamiseksi.  1. Vain pieni osa ulkomaisista alkoholitilauksista joutuu veroselvitykseen. Lähetyksiä […]

Lue artikkeli: Pienpanimoiden etämyynnin laillistaminen on järkipäätös

EHDOTETTU UUSI ALKOHOLILAIN SÄÄNNÖS JA SEN PERUSTELUT

    Ehdotettu uusi säännös   Lisätään alkoholilakiin (1102/2017) väliaikaisesti uusi 35 a § seuraavasti:   *** 35 a §. Alkoholijuoman etämyynti   Alkoholijuoman vähittäismyyntiluvan haltija, joka harjoittaa alkoholijuoman valmistusta oikeudellisesti ja taloudellisesti muista alkoholijuomien valmistajista riippumattomassa panimossa, jossa kalenterivuoden aikana tuotettujen alkoholijuomien määrä on enintään 15 000 000 litraa ja joka toimii fyysisesti erillään […]

Lue artikkeli: EHDOTETTU UUSI ALKOHOLILAIN SÄÄNNÖS JA SEN PERUSTELUT

Sen pituinen se…

Jaaha. Se oli sellainen kesä. En tahtonut lähteä purkamaan vielä viime viikolla ajatuksiani, koska jotenkin tuntui, että kesä oli vielä niin kesken. Tarvitsin aikaa jäsennelläkseni kulunutta kolmea kuukautta, sillä totta puhuen noihin kolmeen kuukauteen mahtui vaikka mitä. Jotain mielestäni kertoo, että kilometrimittari näyttää nyt projektin päätyttyä 12 500 ajokilometriä. Viisi kertaa edestakaisin Helsingistä Utsjoelle. Ne Harry […]

Lue artikkeli: Sen pituinen se…

”Ompas tuttu maku…”

Leo Andelin päätyi panimoalalle yksinkertaisesta syystä. Hän alkoi olla siinä iässä, että töitä oli löydettävä, oma suunta elämälle piti selvittää ja piti löytää paikka, jonne hän voisi asettua aloilleen. Tornio tuli mieleen vahvana vaihtoehtona, sillä siellä oli panimo, joka työllisti paljon ihmisiä. Tornion asukasluku oli tuolloin pieni, eikä muuta teollisuutta juuri ollut, joten valtaosa ihmisistä oli […]

Lue artikkeli: ”Ompas tuttu maku…”

Kaupungin oma panimo, joka ei suostu kuolemaan.

Tornion kaupunki on paljon vanhempi kuin monet etelämmässä sijaitsevat, nykyisin paljon suuremmat kaupungit ovat. Se perustettiin jo vuonna 1621 Ruotsin kuninkaan, Kustaa II Aadolfin määräyksestä, sillä Tornion sijainti oli tehnyt siitä jo vakiintuneen kauppateiden kohtaamispaikan. Perustamisensa aikana Tornio pitikin hallussaan maailman pohjoisimman kaupungin titteliä ja kasvoi muutamaksi vuodeksi Ruotsin kuningaskunnan varakkaimmaksi kaupungiksi. Vuonna 1873 joukko […]

Lue artikkeli: Kaupungin oma panimo, joka ei suostu kuolemaan.